Voor wie is ademtherapie en ontspanningstherapie
Wanneer je klachten hebt zoals overmatige stress, moeite met ontspannen, duizeligheid zonder duidelijke oorzaak, kortademigheid, (chronische) hyperventilatie, concentratieproblemen, vertraagd herstel van blessures, of gebrek aan fysieke en mentale rust, kan ademtherapie en ontspanningstherapie helpen. Wanneer we spreken van overspanning, dan bedoelen we de spanning die geleidelijk (sluipend) is ontstaan en die je daardoor als normaal gaat ervaren, terwijl het processen zoals ontspanning en herstel in de weg staat.
Door het gebruik van vragenlijsten en fysieke testen bij de kennismaking gaan we samen op zoek naar de oorzaken van de klacht(en). Het kan ook zijn dat deze oorzaken bij aanvang nog niet helemaal helder zijn. Meestal komen we er dan na 3 of 4 afspraken achter. Vervolgens kunnen we verschillende methodes toepassen die gericht zijn op ontspanning en ademen. Enkele voorbeelden zijn de methode Van Dixhoorn, de methode Jacobson, en de methode Mitchell. Afhankelijk van de factoren die een rol spelen bij het probleem, kunnen we kiezen voor hele specifieke instructies of juist meer subtiele oefeningen. Dit stemmen we af op de individuele situatie.
Het doel is om je interne zelfregulatie te bevorderen zodat je meer grip krijgt op je klachten. Dit vraagt om het thuis doen van oefeningen en het samen bespreken van je ervaringen met de oefeningen. Dit lukt alleen als je hier open voor staat. De oefeningen leiden vaak tot beter ademen, beter bewegen, betere concentratie, lichaamsbewustwording, meer energie, spanningsvermindering, meer mentale rust en herstel van je evenwicht.
Je kan je aanmelden middels een verwijzing van huisarts of medisch specialist, maar je kan je ook zonder verwijzing aanmelden.