Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald en richt hij zich op spierverhardingen. De verklaring van het effect is niet gebaseerd op ‘energie’, maar op basis van fysiologische en biomechanische processen.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Een spierverharding kan aanvoelen als een spierknoop, maar naast lokale drukpijn kunnen ze ook pijn veroorzaken in andere delen van het lichaam. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben

  • beenlengteverschil, bekkenscheefstand, platvoeten, zwakke spieren, hypermobiele gewrichten
  • Slaaptekort
  • Verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting (b.v. bij sporters) ( RSI, CANS klachten)
  • Verkeerde beweging of een ongeluk
  • Valpartij, ongeluk, operaties, botsingen
  • Stress
  • Druk op betreffende spier b.v. een tas.

Wat doet de fysiotherapeut?

Onze fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijgt u gerichte oefeningen en adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.