Beweegprogramma voor patiënten met een chronische aandoening
Het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) heeft in de voorgaande jaren, in samenwerking met TNO en patiëntenorganisaties, beweegprogramma’s ontwikkeld voor patiënten met chronische aandoeningen. De programma’s zijn een aanvulling op de individuele fysiotherapeutische zorg en vinden plaats in groepsverband. Een groot voordeel van het bewegen in groepsverband is de mogelijkheid om kennis te delen en elkaar te motiveren. De meeste zorgverzekeraars vergoeden beweegprogramma’s volledig en sommige zorgverzekeraars vragen een bescheiden eigen bijdrage. Informeer bij u eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
Doelstelling van de beweegprogramma’s
Doelstelling van de programma’s is het stimuleren van beweging bij mensen met een chronische aandoening. Elk beweegprogramma richt zich op het ontwikkelen van een gezonde (actieve) leefstijl en voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Het programma is op maat gemaakt.
- Het programma sluit aan bij de individuele wensen en doelstellingen van de deelnemer.
- Het programma wordt begeleid door een fysiotherapeut die aanvullend geschoold is.
- Het programma wordt aangeboden in een ruimte die voldoet aan specifi eke inrichtingseisen.
- De intensiteit van het programma is niet te hoog .
- Doelstelling van het programma is een uiteindelijke uitstroom naar regulier beweeg- en sportaanbod (zelfstandigheid van de deelnemer).
Stap 1: Intake
Vóórdat u kunt deelnemen aan het bewegeegprogramma wordt een intake gedaan. Deze intake bestaat uit het bespreken van een vooraf door u ingevulde vragenlijst en uit specifi ek voor de doelgroep ontwikkelde testonderdelen: een beweegervaringstest en een conditietest. De uitkomsten van de verschillende testen resulteren in een beweegadvies op maat.
Stap 2: Het beweegprogramma
Aan de hand van het advies wordt een op maat gemaakt beweegprogramma opgesteld, waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd, en U leert en ervaart hoe het is om meer te bewegen in het dagelijks leven. Alle beweegprogramma’s duren 12 weken (3 maanden), waarbij u het beste resultaat haalt met 2 tot 3 keer per week bewegen.
Stap 3: Evaluatie
Na 6 weken wordt er tussentijds geëvalueerd en na 12 weken worden de behaalde eindresultaten samen met u geanalyseerd. Aan de hand van deze evaluatie wordt een beweegadvies gegeven, dat afgestemd is op uw individuele doelen en capaciteiten:zelfstandig bewegen, sporten in aangepaste vorm, of het volgen van een vervolgtraject.
Voorop staat dat bewegen is geïntegreerd in het dagelijksleven van de patiënt!
COPD:
COPD-patiënten kunnen op diverse manieren in aanraking komen met het beweegprogramma: op eigen initiatief of verwijzing door een behandelend arts (huisarts, longarts, sportarts). Patiënten met COPD en patiënten met kortademigheidsklachten (ook niet-gediagnosticeerde patiënten met COPD) worden over het algemeen door de longarts of de huisarts verwezen naar de fysiotherapeut.
Coronaire Hartziekten:
Het beïnvloeden van risico’s voor hart- en vaatziekten is één van de doelen van hartrevalidatie.
Vele studies toonden aan dat (coronaire) hartpatiënten baat hebben bij een fysiek trainingsprogramma en psychosociale begeleiding. Deze manier van begeleiden werkt preventief tegen belangrijke risicofactoren als inactiviteit, verhoogde bloeddruk en cholesterol, overgewicht, roken en ongezonde voedingsgewoonten. Het beweegprogramma is daarom niet bedoeld voor mensen met chronisch hartfalen.
Diabetes Mellitus type II:
Heeft u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden?
Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant?
Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes te voorkomen.
Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten.
Het doel van het beweegprogramma is om u te leren voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Beweging zorgt voor een betere conditie, daling van de bloeddruk, verbeterde opname van insuline en levert een bijdrage in het normaliseren van de bloedgluccosewaarden. De training bestaat uit duurtraining en krachttraining, waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Tijdens het trainen wordt er gebruik gemaakt van fitnessapparatuur.
Artrose heup en/of knie:
Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Bij artrose raakt het gewrichtskraakbeen beschadigd, kan zich niet herstellen en kan zelfs helemaal verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker. Wist u dat wanneer u artrose aan knie of heup heeft, het extra belangrijk is dat u blijft bewegen? Als u minder beweegt, treden klachten juist eerder op en uw mogelijkheden nemen steeds verder af. Speciaal voor mensen met artrose is het beweegprogramma artrose aan heup en/of knie ontwikkeld. Tijdens het programma werkt u samen met onze fysiotherapeuten om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma u op? Minder stijfheid, verbeterde conditie en verantwoord bewegen.